Dierenartsen uit de Nederlandse provincie Gelderland waarschuwen voor de kattenziekte, ook bekend als het panleucopenie virus. Het gaat om een virus dat zeer besmettelijk is en sterfte kan veroorzaken bij niet-gevaccineerde katten. Vooral niet-gevaccineerde katten en kittens kunnen gevaar lopen bij de kattenziekte.

Symptomen van de ziekte: sloomheid, koorts, diarree en braken. Het virus wordt via de ontlasting van een besmette kat verspreid. Het katten-virus is niet gevaarlijk voor mensen en andere diersoorten.

Is uw kat niet ingeënt, dan adviseren wij uw dier te laten vaccineren. De oproep om te vaccineren geldt niet alleen voor buitenkatten, maar ook binnenkatten kunnen gevaar lopen, omdat het virus via bijvoorbeeld de schoenen in huis kan komen.

Katten zijn beschermd tegen dit virus als het in de afgelopen 3 jaar is gevaccineerd. Voor kittens is het advies ze extra te laten enten rond de 16e week. Neem voor advies verder contact op met uw dierenarts.

Dodelijke kattenziekte duikt op in Nederland