4-10-2023 DIERENDAG

Minima actie voor gratis castratie van katten van start
Zo helpen we het zwerfkattenprobleem verminderen

Graag nodigen wij u uit om op woensdag 4 oktober, Dierendag, aanwezig te zijn bij de start van een bijzondere actie voor mensen met een laag inkomen. Dan geeft wethouder Eikenaar van gemeente Groningen de aftrap voor het gratis castreren en steriliseren van huiskatten.

Tijdstip: 11.30 uur

Locatie: Dierenartspraktijk Noorderplantsoen, Boteringesingel 8, Groningen.

Op initiatief van Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn starten samenwerkende dierenhulporganisaties (Stichting DierenLot, Dierenbescherming, NFDO en Stichting Zwerfkatten Nederland) en dierenartsen een landelijk project voor het gratis uitvoeren van castraties en sterilisaties van katten bij huishoudens die zijn aangesloten bij de voedselbank of die leven onder of op 120% bijstandsniveau. Deelnemers ontvangen een voucher en met die voucher kunnen ze een afspraak maken bij een van de deelnemende dierenartsenpraktijken. In samenwerking met de gemeente Groningen wordt op 4 oktober 2023 een pilotproject gestart, dat als voorbeeld dient voor het gefaseerd uitrollen van het project naar andere gemeenten in Nederland.

Op 4 oktober wordt de eerste voucher uitgereikt bij dierenartsenpraktijk Noorderplantsoen in Groningen. fors percentage van de minima huishoudens heeft katten die niet zijn gecastreerd of gesteriliseerd. Het geld om de dieren te laten behandelen is gewoonweg niet aanwezig, maar de aanwas van nestjes verwilderde kittens, zwerfkatten en  gedumpte of afgestane katten in asielen kan daardoor flink toenemen.

Helpen aan de voordeur voorkomt dat niet geholpen katten via de achterdeur naar buiten gaan en zich vermenigvuldigen. De goede samenwerking tussen dierenhulporganisaties, gemeenten en dierenartsen draagt bij aan een verdere ontwikkeling van het castratieproject en uiteindelijk het verminderen van het zwerfkattenprobleem.

De gratis castratie-actie wordt mogelijk gemaakt doordat dierenartsen tegen kostprijs meedoen, door de belangeloze inzet van de dierenhulporganisaties en doordat de gemeente Groningen een belangrijke financiële bijdrage levert om de dierenartskosten te betalen. Minima uit de gemeente Groningen kunnen zich aanmelden via de website: www.kattencastratie.nl

Het project in Groningen is nog maar het begin. Uiteindelijk willen we gefaseerd zo’n 100.000 katten van minima gratis laten helpen in heel Nederland. Dat kan alleen met de hulp van lokale, provinciale of landelijke overheid. De gezamenlijke dierenhulporganisaties roepen sowieso alle kattenbezitters in Nederland op om hun kat te laten castreren of te steriliseren om nog meer ongewenste nestjes kittens te voorkomen.

Persbericht: Pilotproject Kattencastratie voor minima