SBH zet zich in om in samenspel met voedselbanken huisdieren van minima te voorzien van diervoeding. SBH creëert via bemiddeling een één-op-één relatie tussen de gevende diervoeding organisatie en de ontvangende voedselbank. De voedselbank is zelf verantwoordelijk voor juiste opslag en goede wijze van de uitgifte van via diervoederleveranciers, winkels enz. verkregen diervoeding.

Reguliere voedselbanken

De Stichting bemiddelt voorzover mogelijk tussen deelnemende voedselbanken en lokale diervoeder producenten, dierenwinkels en supermarkten diervoeding voor hond en kat (droogvoer). Diervoeding die bij deze organisaties overtollig is kan worden gedoneerd aan de deelnemende voedselbank. Het betreft specifiek droogvoer voor hond en kat, geen andere voeding of dieren artikelen. Geen DAP materialen.

De diervoeding wordt in reële porties meegeven aan de cliënten met een huisdier.

Hierdoor kan worden voorkomen dat het brood, de pasta en de rijst uit het eigen voedingsmandje van de mensen niet zelf wordt gegeten maar verstrekt aan het huisdier. Het kunnen meegeven van diervoeding -mits beschikbaar- zorgt ervoor dat eigenaren hun geliefde huisdier kunnen behouden en het huisdier in goede conditie kan blijven.

De stichting stimuleert niet het nemen van nieuwe huisdieren in de financieel al heel moeilijke situatie. Door goed in beeld te houden hoeveel huisdieren er in de minima huishoudens zijn, kan door goede informatie en steun voor de aanwezige huisdieren de aanwas van nieuwe huisdieren worden beperkt.

De stichting krijgt nooit gegevens van de cliënten, alleen van de deelnemende voedselbank een telling van aanwezige huisdieren (hond/kat) per huishouden.

Volgens eerder door SBH verricht onderzoek blijkt, dat circa 58% van huishoudens verkerend in minima situatie gemiddeld 1,8 huisdier heeft (alleen gemeten honden en katten).

Dierenvoedselbanken

Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn registreert op de website namen van dierenvoedselbanken. Een dierenvoedselbank is een particulier initiatief om huisdier eigenaren verkerend in ernstige minima situatie te steunen door het meegeven van diervoeding voor hun hond of kat. Huisdierenwelzijn draagt geen verantwoording voor hun handelen.

De stichting stimuleert een goed samenspel tussen reguliere voedselbanken en dierenvoedselbanken, als reguliere voedselbanken geen mogelijkheid hebben om diervoeding mee te geven aan hun cliënten.