VERZORGING HUISDIEREN

Rond de 58% van de huishoudens in Nederland die onder de lage-inkomensgrens verkeren (minima situatie) hebben één of meer huisdieren. Dat betekent dat er veel katten, honden, knaagdieren, enzovoorts als huisdier worden gehouden.

Het kost tijd, energie en geld om een huisdier goed te verzorgen. Een dier is geen ding, het is een levend wezen en dat mag jij verzorgen voor zijn hele leven.  Het aanschaffen van een dier is makkelijk, maar het huisdier de juiste zorg geven is iets waarover je serieus moet nadenken. ‘Bezint eer ge begint’, een spreekwoord dat hier zeker van toepassing is.

Goede zorg voor je huisdier draagt bij aan een fit, levenslustig en gezond huisdier. Hoe kan je dat bereiken? Hieronder geven we 11 punten om aandacht aan te besteden.

 1. Zorg voor een stabiele omgeving waarin het huisdier komt. Als jij in balans bent, wordt jouw dier dat ook.
 2. Welke soort en hoeveel diervoeding geef je je huisdier? Hoe maak je een keuze?
 3. Zorg voor huisregels en hoe om te reageren naar onbekenden (wat mag, wat absoluut niet)
 4. Voorkom stress bij je huisdier in plotselinge situaties (vuurwerk, knallen, lichtflitsen, verkeer en andere vreemde geluiden)
 5. Speel met je huisdier, zodat het mentaal en fysiek actief blijft (hersenspelletjes)
 6. Controleer je dier en check of het mogelijk lichamelijk problemen heeft. (hoe doe je dat?)
 7. Ga rustig om met jonge dieren, geef ze de tijd om stevig op te groeien, dingen te leren en je te gaan vertrouwen. (hoe creëer je vertrouwen?)
 8. Een jonger of een ouder huisdier aanschaffen en welk ras? (Bepaal jouw wens en de mogelijkheden die je een nieuw huisdier kan bieden)
 9. Links naar organisaties die o.a. informatie geven over verzorging van huisdieren, zoals:organisaties die hulp kunnen bieden bij een calamiteit, vakantieadressen voor de hond, plekken waar je met je hond vrij kunt wandelen, enz.
 10. Huisdierverzekering. Wel of niet zinvol? Wat wordt er verzekerd?
 11. Boeken en publicaties.