Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn

Kattencastratie

Search
Close this search box.
Kattencastratie

Op initiatief van Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn hebben samenwerkende dierenwelzijnsorganisaties en dierenartsen een landelijk project ontwikkeld voor het gratis uitvoeren van castraties en sterilisaties van huiskatten bij minima huishoudens die zijn aangesloten bij de voedselbank of leven onder of op bijstandsniveau. In 2024: 120%.

Het doel is om landelijk katten (katers en poezen) van huishoudens in minima situatie te steunen door de mogelijkheid te bieden hun katten te laten castreren of steriliseren.
Een fors percentage van de minima huishoudens heeft katten die niet zijn gecastreerd of gesteriliseerd.
Het geld om de dieren te laten behandelen is gewoonweg niet aanwezig, maar de aanwas van nestjes kittens en zwerfkatten, alsook het aantal katten in de opvang, neemt zorgwekkend toe.

Door te helpen aan de voordeur kan worden voorkomen dat niet geholpen katten via de achterdeur naar buiten gaan, zich vermenigvuldigen en een bedreiging vormen door predatie op kwetsbare diersoorten.

Door goede samenwerking en verdere ontwikkeling van het castratie project kan naast de bestaande TNRC-methode (Trap-Neuter-Return en Care) het aantal katten verder worden teruggedrongen.

Deelname gemeenten en dierenartsen in Nederland

Het kattencastratie project kan gefaseerd verder worden uitgerold naar andere gemeenten in Nederland. Gemeenten en dierenartsen kunnen zich aanmelden via de speciaal daarvoor ingerichte website www.kattencastratie.nl om deel te nemen aan dit initiatief. Samenspel is de sleutel tot succes om een groot aantal katten te kunnen behandelen en de zwerfkattenpopulatie in Nederland terug te dringen

Pilotproject in 2023 in de gemeente Groningen.

In samenspel met de gemeente Groningen werd in oktober 2023 het pilotproject Kattencastratie gestart, dat als voorbeeld dient voor het gefaseerd uitrollen van het project naar andere gemeenten in Nederland. De pilotperiode is gestart op 4 oktober 2023 en eind november 2023 succesvol afgerond. Bijna 250 katten zijn in die periode geholpen, waarvan bijna 200 in de gemeente Groningen en een deel in de gemeente Oldambt (via de lokale voedselbank). De nog niet gechipte katten zijn gelijktijdig voorzien van een chip. De gemeente Groningen heeft een bijdrage gedaan aan het project voor steun aan katteneigenaren in Groningen. Stichting Huisdierenwelzijn heeft een bijdrage gedaan voor de cliënten met katten in Oldambt.