Nederlanders zijn gek op hun huisdier, maar weten ze wel genoeg over de verzorging? Ruim 37% van de huisdiereigenaren die in 2017 een huisdier aanschafte, heeft in dat jaar geen enkel boek, tijdschrift, website of andere bron geraadpleegd om de kennis rondom de verzorging, voeding, huisvesting en gedrag van hun huisdier te vergroten.
Bron: Onderzoek Dibevo en NVG naar huisdieren populatie in Nederland

 

Zorg voor een stabiele omgeving. 

De dagelijkse verzorging van huisdieren heeft grote invloed op de algemene gezondheid van een huisdier. Gemaakte fouten in de opvoeding van een huisdier kunnen aanleiding zijn voor gezondheids- of gedragsproblemen. Een goede en duidelijke opvoeding, met vaste regels, zijn recept voor een fijn samenleven van huisdier en het baasje.

Om een huisdier te kunnen begrijpen is het belangrijk dat men zich verdiept in de historie van de dieren, hun ontwikkeling en hoe en wat ten aanzien van juiste verzorging van de huisdieren in onze huidige tijd. Bij literatuur en boeken, vindt u meer informatie.

Er zijn diverse organisaties die deskundig advies geven over aanschaf van huisdieren en de verzorging, zoals o.a. het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren LICG

Een hond is van oorsprong een roedeldier. Het ziet u en de gezinsleden als lid van de roedel. U zult moeten bewijzen dat u de leider van de roedel bent en ook uw gezinsleden een hogere rang in de roedel hebben. Belangrijk bij de opvoeding is natuurlijk ook dat uw gezinsleden zich heel consequent aan de regels houden voor de goede opvoeding van het dier. Hieronder geven wij nog een aantal tips.

 • Zorg voor een veilige en schone leefomgeving voor je huisdier
 • Zorg voor geschikte en juist afgewogen hoeveelheid voeding voor je huisdier, voorkom obesitas
 • Zorg voor regelmatige beweging van je huisdier
 • Geef de hond op vastgestelde tijden eten, zorg dat er altijd water beschikbaar is
 • Laat de hond niet mee-eten, hij is de laagste in rang van de roedel
 • Leer de hond wat zijn eigen plek is (mand, bench of kleedje)
 • Leer de hond simpele commando’s, zodat het dier een veilig en fijn leven kan hebben.
 • Speel met de hond als u dat zelf aangeeft, niet als de hond naar u aangeeft omdat het wil spelen
 • Zorg dat je -als leider van de roedel- als eerste voorgaat, bijv. een deur binnengaan
 • Laat de hond niet als eerste contact maken met bezoekers/visite. Het is jouw bezoek/visite! Geen spelletje voor de hond om op af te racen en direct aandacht op te eisen. Je kunt de hond op een later moment aan het bezoek voorstellen.
 • Verzorg je huisdier door het op gezette tijden te (laten) borstelen/kammen, de conditie van de vacht goed te controleren en de nagels te knippen.

Een hele klus, maar met liefdevolle zorg en consequente regels zal het dier u als leider van de roedel accepteren. Goede opvoeding betekent geduld hebben en het dier natuurlijk duidelijk tonen dat u zijn gemaakte vorderingen in de opvoeding waardeert. Stapje voor stapje samen op weg naar een goed samenspel tussen baas en dier.

Opvoeden van een huisdier is leuk, maar zeker ook intensief. Ons advies is, dat u goed nadenkt of er voor een nieuw huisdier voldoende tijd en ruimte is. Een huisdier heb je namelijk niet voor even, maar voor zijn hele leven! Voordat je gaat kiezen: Lees ook over het karakter van het dier en welke de specifieke kenmerken zijn. Elk dier is verschillend. Een dier moet natuurlijk goed bij jou en je gezin en jullie huiselijke situatie passen.

Verdiep je serieus in de kosten voor het houden en verzorgen van een huisdier. Dit betreft dus zeker niet alleen kosten voor aanschaf en wat materialen, maar ook de kosten voor voeding gedurende het leven van het dier, de noodzakelijke entingen, de medische (soms zelfs acute onvoorziene) behandelingen waarvoor je echt wat geld apart moet hebben, de keuze van het wel of niet afsluiten van een huisdierverzekering, enz. Er komt dus echt heel wat meer kijken bij het nemen en houden van een huisdier. Dus bezint eer ge begint…

Terug naar Verzorging Huisdieren